I lördags publicerades min intervju med Kristina Tjäder bakom märket Dagmar. Här kan ni läsa intervjun:
Sedan starten 2005 har designermärket Dagmar växt till ett internationellt prisat modehus. Bakom märket står systertrion Kristina Tjäder, Karin Söderlind och Sofia Malm – en systertrio med värmlandsrötter. NWT har träffat designern Kristina Tjäder, i ateljèn på Östermalm.
Dagmar har tidigt haft medvind i designerseglen. Redan 2005 vann de Årets Rookies, ett pris som delas ut av svenska moderådet och året därpå vann de Årets Designer på Elle-galan. 2011 kammade de hem skandinaviens finaste designerpris – Guldknappen, och i sommar kablades det ut bilder på världsstjärnan Beyonce iklädd en jumpsuit från Dagmar. Idag säljs plaggen på bland annat exklusiva hemsidan Net-A Porter och man kan också hitta plaggen på flera andra håll i världen.
Jag träffar Kristina Tjäder i Dagmars eleganta lokaler på Östermalm. På kontoret råder det febril verksamhet även om klockan bara är nio på morgonen. Vårkollektionen för 2014 hänger på klädhängare runt om i rummen och på väggen hänger moodboards med petrolfärg och arkitekturfoton.
Hur ser Dagmars stillinje ut?
- Dagmar ger en skräddarsydd känsla. Vi har ofta historiska referenser men med en aktuell touch på plaggen. Art Deco är en tidsepok som inspirerar och vi påverkas av musik, konst och film. I den kollektion som finns i butik nu har vi inspirerats mycket av renässansen och det kan man se i mönsterbilden där vi bland annat har printad, svart marmor. Stickade plagg är också något av vårt signum.
En annan viktig del i Dagmars design är långsiktigheten. Kristina säger att när du köpet ett plagg från Dagmar så kostar det lite mer, men håller länge.
- Sverige är mer priskänsligt än kvalitetsmedvetet. Folk är bortskämda med lågpriskedjor som Lindex och HM, och det är sällan folk tänker på arbetsförhållanden och hur kläderna har producerats. Vi har ingen klädhistoria som England, Frankrike och Italien, där klädkulturen är historisk. I Sverige var människor fattiga förr och det handlade om att överleva. De senaste tio åren har dock modekartan ritats om i sverige och idag är det vanligt att man köper svensk design med ett kvalitetstänk.
Så hur började allting?
- Vi startade Dagmar 2005 med en liten kollektion i stickat med bara tio modeller. Så småningom började vi addera vävd textil och vi gjorde ett samarbete med Hanna Werning som gör tapeter och mönster. Allt eftersom, började vi addera fler vävda plagg och idag har vi en ganska komplett kollektion.
Bakgrund i Paris
Hemligheten bakom Dagmars framgång är kanske också systrarnas gedigna bakgrund i modebranschen. Kristina är utbildad designer vid Esmod (Ecole Superieur de la Mode) i Paris och gjorde praktik hos stjärndesignern Christian Lacroix.
- I fyra år var jag i Paris där jag läste tillskärning, skrädderi och design. Jag fick gå på couturevisningar och vara påklädare. Detta var en väldigt inspirerande period och än idag har jag kontakter med människor från couturevärlden.
Äldsta systern Karin Söderlind är utbildad marknadsekonom och har drivit egen PR-byrå. Yngsta systern Sofia Malm är utbildad textilekonom. Tillsammans kompletterar de varandra och ansvarar för olika områden.
- Jag tycker också att det är en fördel att vi är systrar för vi kan aldrig bli av med varandra och det finns alltid en blodsbandslojalitet.
Namnet Dagmar
Själva namnet Dagmar är också taget ur familjen. Närmare bestämt från farmor Dagmar och som är en stor inspirationskälla för systrarna. Tillsammans med henne sydde de och målade och det var där modeintresset startade.
- Farmor var en väldigt positiv och sprudlande person, och hon levde verkligen ut sin kreativitet genom sin stickning och att hon sydde. Nu har vi har tagit detta arv ett steg vidare.
Så hur kan en arbetsdag se ut?
- Väldigt olika och det är alltid fullt upp. Idag träffade jag min assistent och vi håller på att jobba fram nästa års höstkollektion. Vi kollar på siluetter, prints och detaljer, och sen är det förberedelser inför viningen på Stockholm Fashion Week. Vi producerar fyra kollektioner per år, så det finns inga lugna stunder.
Med det hektiska schemat berättar Kristina om hur viktigt det är att kunna koppla av.
- Mormor och morfar är ju från Värmland och mamma har ett hus i Deje, Forshaga så dit åker vi med alla våra familjer och bara umgås. Det är viktigt att komma ifrån storstan ibland för att hitta ny inspiration.