Quantcast
Channel: Angelicas Mode » nwt
Viewing all articles
Browse latest Browse all 28

INTERVJU: STUART IAIN GREIVE

$
0
0

22

I December 2012 lanserade designern Stuart Iain Greive en hel damkollektion i tyger från Klässbols linneväveri. NWT synar designern som föddes i Skottland, pluggade i London, jobbade i Oslo och som nu driver sitt eget märke; Itsok från en ateljè i Brunskog.

Vägen till att bli hyllad designer kan se ut på olika sätt. Vissa praktiserar eller assisterar för ett känt modehus ett antal år innan de förhoppningsvis vågar starta eget, medan andra går helt andra vägar. Designern Stuart är en av dem. Han är född i Skottland men flyttade tidigt till England. I skolan var Stuart som han beskriver det själv; en nörd med talsvårigheter.

Tidigt klädintresse

- Jag var killen på skolgården som var klädd i en väst och alldeles för snygga skor. Det var mitt sätt att hitta ett personligt uttryck. Genom att välja vissa kläder upptäckte jag att jag kunde se smart ut, istället för att låta smart. Mitt intresse för konst var också ett sätt att få utlopp för den jag var. Med tiden gick talsvårigheterna bort.

Stuarts smak för mode fick mer bränsle när han som 16-åring följde med sin flickvän på shoppingturer.

- Där och då satt jag och undrade varför alla kjolar såg likadana ut och varför topparna såg ut på ett visst sätt. Det var nog där min fashination för mode föddes.

Landskapsarkitekt

Men i början tog kreativiteten en annan form än modedesign, för allt började nämligen med landskaparkitektur. Som 18-åring tog Stuart en kurs i trädgård- och landskapsarkitektur.

- I början var det kreativt och roligt att hålla på med landskapsarkitektur, men allteftersom vi fick in mer jobb blev det ändlösa timmar i telefonen och väldigt mycket arbete med att administrera alla ordrar. Det fanns plötsligt inte tid eller rum för att arbeta konstnärligt.

Från konstcollege till Westminster University

Stuart slutade som landskapsarkitekt och när han var tjugotre tog han ett basår på college i konstvetenskap, design, fotografering och illustration, för att senare kunna söka in på universitetet. Andra halvan av terminen specialiserade han sig på modedesign och då kände Stuart att han hamnat rätt. Med basåret i ryggen kom han sedan in på Westminster University.

- Mitt första år på universitetet fick jag en norsk flickvän från Oslo och jag åkte ganska snart dit för att hälsa på. Jag fick ett välbetalt jobb på en bar där jag började jobba på loven och därför kunde jag leva gott som student i London.

Oslo

När Stuart tagit examen försvann alla klasskamrater hem till sig och nätverket krympte avsevärt. Han beslutade sig för att flytta till Oslo och jobba, så han kunde betala tillbaka studielånen och även börja frilansa som designer. Stuart bodde i Norge i nio år.

- Under alla år i Oslo har jag alltid haft tillgång till en ateljè för att kunna sy och ägna mig åt skrädderi. Jag hade också en butik i Oslo under en kort period men hyrorna är så otroligt höga så det blev omöjligt att ha kvar butiken. Tack och lov så finns det idag otroliga möjligheter via webben.

Värmland och Klässboslinne

2006 gick Stuart på en festival i Arvika. Det var då han kom i kontakt med Klässbols linneväveri och ett intresse väcktes. Så småningom flyttade Stuart till Brunskog och där började han bygga upp en klädateljè/skrädderi och samarbetet med Klässbols linneväveri påbörjades.

- Att arbeta med linne är svårt. Materialet har dåligt rykte i klädbranschen för att de flesta plagg som produceras är hippieplagg. Jag började samarbeta med Klässbols och mitt mål var att skapa skräddarsydda plagg i linne. Det var väldigt utmanande och jag fick experimentera en hel del, samt göra många prototyper innan jag blev nöjd.

2012 var damkollektionen i Klässbols linnestextilier klar och det manifesterade med modeshow på Hotel Birger Jarl i Stockholm samt en visning i Klässbols lokaler i Februari. I dagsläget siktar Stuart på att hitta fler återförsäljare och att expandera.

Från Oslo till Brunskog

- Många frågar mig hur jag kunde byta pulserande storstadsliv mot stillheten på landet. Faktum är att i Oslo hände det alltid något och det var svårt att hitta tid för skapandet och för mitt märke, som är en så viktig del av mitt liv. I Värmland kan jag få utlopp för kreativiteten på ett helt annat sätt än tidigare.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 28